Bomenwandeling in Werchter


dinsdag, 28 maart, 2017
Bomenwandeling in Werchter

Werchter verwelkomt binnenkort een nieuwe toeristische troef: nog dit jaar wordt er aan de Demerdijk een bomenwandeling, een soort van zwevend bospad, aangelegd.

Deze week keurde het gemeentebestuur van Rotselaar de bouwvergunning goed. Het project wordt gefinancierd door Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Aan de Demerdijk in Werchter komt er een nieuwe ontmoetingsplek voor inwoners, wandelaars en fietsers. Het project realiseert een recreatief wandelpad achter de Chiroterreinen, ter hoogte van de Demerbroekstraat en de zomerspeelzone ‘Demerbroek’.

Het wordt een uniek herkenningspunt dat je laat kennismaken met de Demervallei, het landschap en het leven langs de Demer. “De inwoners van Werchter en de recreanten van de Demerdijk zullen er kunnen genieten van een uitzonderlijke ervaring: een rustpunt middenin de prachtige natuur van de Demervallei” vertelt schepen Carine Goris.

Zwevend bospad
“Er zal een mooi platform van maar liefst 10 meter breed worden aangelegd. Van daaruit vertrekt een kronkelend pad met een lengte van 40 meter. Dit bospad sluit aan op het jaagpad van de Demer. Het geeft de natuurliefhebbers de kans om er een mooie bomenwandeling te maken” aldus burgemeester Dirk Claes die ook bevoegd is voor Toerisme.

De vorm van het wandelpad verwijst natuurlijk naar de bijzondere meandering die de Demer zo speciaal maakt. De volledige constructie wordt zwevend gerealiseerd tot 2,5 meter hoog boven de grond. Rondom het zwevende wandelpad komt er een balustrade in cortenstaal. 

Meanderbaken
Aan de ingang komt er een fietsenstalling en wordt een groot ‘meanderbaken’ geplaatst van 4 meter breed en 2 meter hoog. Dit monument in cortenstaal verwijst naar de speciale historische betekenis die de Demer voor Werchter heeft.

‘Ontmoet De Demer’
Dit is de eerste stap in het nieuwe toeristische project voor de Demervallei in Werchter. In een volgende fase zal dit gebied verder worden ontwikkeld met picknickbanken, BBQ, paalkamperen, hengelplaatsen en een stopplaats voor kano’s. “Zo kunnen onze inwoners, wandelaars en fietsers maximaal genieten in dit prachtige natuurgebied van de Demervallei” aldus een tevreden schepen Carine Goris.

Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland ontwikkelen het plattelandsproject ‘Ontmoet de Demer’. "Van Diest tot Werchter zullen er in totaal vijf verschillende Demerbakens geplaatst worden. Met de realisatie van dit project worden de unieke troeven van onze Demervallei in de kijker gezet" aldus provinciaal Gedeputeerde van Toerisme Monique Swinnen (CD&V).