Fietszondag koppelt fietsparcours aan klimaatvriendelijke activiteiten


donderdag, 15 september, 2016
Fietszondag koppelt fietsparcours aan klimaatvriendelijke activiteiten

Zondag 18 september, tijdens de week van de mobiliteit, vindt in heel Rotselaar de Fietszondag plaats: de vier dorpskernen staan in het teken van klimaat en mobiliteit en een fietsroute langs trage wegen verbindt alles met elkaar.

 Sinds de lancering van het klimaatactieplan 'Rotselaar 2020' in december 2015, organiseert de gemeente haar werking energie-efficiënter en milieuvriendelijker om de doelstellingen uit het actieplan te halen. "Maar alleen kan dat niet, we moeten het samen doen", zegt schepen van Milieu en Mobiliteit Carine Goris (CD&V).“Daarom organiseren we klimaatvriendelijke evenementen als de Fietszondag, zodat mensen zich kunnen laten inspireren door mobiliteits- en milieuvriendelijke alternatieven."

 Inspirerende activiteiten
Een deel van elke dorpskern zal de hele namiddag autovrij zijn en het decor vormen voor uiteenlopende activiteiten.
In Rotselaar is er de eerste Vitesse Kinnekeskoers (www.vitessekinnekeskoers.be) en een demo met testparcours van SemkoWheels, milieuvriendelijke voertuigen van de toekomst. In Heikant kun je tweedehands fietsen kopen of verkopen en je fiets laten graveren.

In Werchter is er een biomarkt met proevertjes, fruit, groenten, brood, honing, ijs en wijn. In Wezemaal kun je op de ruil- en weggeefmarkt terecht met kleding, speelgoed, boeken en andere spullen waar je iemand anders blij wil maken. "Aan alle activiteiten kun je gratis deelnemen: hoe meer deelnemers, hoe liever", roept schepen Carine Goris op.

 Fietsroute langs trage wegen
De vier dorpskernen worden met een parcours aan elkaar verbonden dat speciaal voor deze gelegenheid is uitgestippeld.
De fietstocht loopt langs rustige straten en trage wegen die alleen toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers. Het uitgebreide tragewegennetwerk zorgt voor autovrije verbindingen van woonkernen naar de natuur, van woonkernen naar school, tussen diverse woonkernen of naar naburige gemeenten.

Met het klimaatactieplan ‘Rotselaar 2020’ bundelt de gemeente Rotselaar 80 concrete initiatieven om de CO2-uitstoot in Rotselaar met 20% te verminderen en zo de belangrijke klimaatdoelstellingen voor 2020 te realiseren. ‘Rotselaar 2020’ concentreert zich op vijf domeinen die een grote invloed hebben op het klimaat: woningen en gebouwen, mobiliteit, industrie, hernieuwbare energie en natuur.

Lees meer