Fluxys zal tests op leidingen aankondigen


dinsdag, 23 november, 2010

 

Burgemeester Rotselaar eist concrete maatregelen van Fluxys

 Tijdens een vergadering met de drie gemeenten die getroffen werden bij het gaslek van vorige week, heeft Fluxys een aantal fouten toegegeven. Gemeentebesturen, brandweer en omwonenden worden voortaan op de hoogte gehouden van tests met gasleidingen.

De bijeenkomst kwam er op verzoek van provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Aan tafel zaten gasnetbeheerder Fluxys en de gemeentebesturen van Rotselaar, Leuven en Holsbeek. Volgens Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar (CD&V), zijn er een aantal puntjes op de i geplaatst.

 Dirk Claes: 'Zo heeft Fluxys toegegeven dat er weliswaar mensen stand-by waren, maar dat die thuis zaten en niet aan de afsluitstations van Lubbeek, Wilsele en Winksele. Bij toekomstige tests op de nieuwe gasleiding zullen die wel 24uur op 24 bemand zijn', zegt hij.

Daarnaast blijkt dat de nieuwe gasleiding nog niet was uitgerust met een automatisch afsluitsysteem. Ook dat wordt op korte termijn verholpen.

Daarnaast kondigde Fluxys ook aan dat er bij toekomstige tests met de nieuwe hogedrukleiding preventief gewaarschuwd wordt.

Dirk Claes: 'Zowel de gemeentebesturen, als de brandweer en de omwonenden worden op voorhand op de hoogte gebracht. Ook wordt gekeken of er in de toekomst een waarschuwingssysteem kan komen. Dat zou vooral gelden voor de mensen die in een straal van 250meter rond de gasleiding wonen. Mogelijk kunnen zij op de hoogte gebracht worden per sms wanneer er een lek zou ontstaan of andere problemen optreden', zegt Claes.

Bij het gaslek van vorige week donderdag werd de E314 een tijdlang afgesloten, werd het treinverkeer onderbroken en moesten duizend mensen geƫvacueerd worden.

 Bron: Het Nieuwsblad - stl - 20/11/2010