Gaslek: 1.000 omwonenden geëvacueerd


zondag, 14 november, 2010
Gaslek: 1.000 omwonenden geëvacueerd

Dirk Claes eist: grondig evaluatierapport - streng permanent toezicht op kwaliteit gasleidingen - snel en elektronisch afsluitsysteem

  Door een gaslek in een gloednieuwe pijp van Fluxys in het Vlaams-Brabantse Rotselaar moesten donderdag duizend mensen worden geëvacueerd. Een onderzoek moet uitwijzen hoe het lek in de pijp ontstond.

"Alsof er constant F-16's boven mijn hoofd vlogen", beschreef burgemeester Dirk Claes van Rotselaar (CD&V) het lawaai.

"Het was iets voor 14u en ik was in het gemeentehuis bezig met de plechtigheden voor 11 november toen ik het hoorde: eerst een knal en dan dat oorverdovende geluid. Ik kreeg ook direct telefoon van burgers die zich zorgen maakten. Dus ben ik in mijn auto gestapt en op het lawaai afgereden. Onderweg kwam ik de brandweer tegen. Er was een gaslek, werd mij gezegd. In een aardappelveld op de grens van Rotselaar, Leuven en Holsbeek, op een paar honderd meter van de autosnelweg. Gelukkig waren er geen gewonden en was er geen schade."

Zo'n groot gaslek maakt een hels lawaai. "Het gas in de pijp heeft een druk van 65 bar. Als het ontsnapt, valt het terug op de atmosferische druk van één bar. Door die drukverlaging krijg je dat lawaai", legt Bérénice Crabs van gas-netbeheerder Fluxys, eigenaar van de pijp, uit.

Meteen werden alle voorzorgen genomen. Duizend mensen werden geëvacueerd, want er was gevaar voor ontploffing. Ze kregen onderdak in opvangcentra. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd en de E314 tussen Aarschot en Leuven werd afgesloten. Ook het treinverkeer tussen Leuven en Aarschot werd stilgelegd. Omdat er meteen een grote gaswolk ontstond, moesten ook de aanvliegroutes naar de luchthaven van Zaventem worden aangepast. Een hoogspanningskabel werd uitgeschakeld, zodat de stad Tienen geen straatverlichting meer had.

 Grondig onderzoek

 Fluxys sloot intussen de gastoevoer naar de pijp af. Het gas dat nog in de pijp zat, werd op gecontroleerde manier gelost. Rond 18u was de toestand weer veilig en rond 19u mochten alle geëvacueerde bewoners weer naar huis.

De pijp die lek sloeg, was gloednieuw.

De Rotselaarse burgemeester en senator Dirk Claes wil dat de overheid strenger toeziet op de kwaliteit van nieuwe leidingen.

Hij wil ook dat Fluxys nieuwe leidingen een elektronisch afsluitsysteem geeft, net zoals oude leidingen. "Want nu gebeurt het afsluiten met de hand en dat duurt langer", zegt hij. "Ik vraag me ook af of Fluxys niet veel te snel werkt. Ik ga er de minister over aan de tand voelen."

Bron: GVA - 12/11