Groen Rotselaar


vrijdag, 17 oktober, 2014
Klimaatactieplan - groen wagenpark - zuinige gebouwen - milieuvriendelijk onderhoud en minder stroomverbruik.

Klimaatactieplan
Rotselaar ondertekende zopas het Europese Burgemeestersconvenant. De gemeente engageert zich om de CO2 uitstoot tegen 2020 met minstens 20 % te verminderen. Rotselaar maakt een klimaatactieplan op met concrete maatregelen om deze doelstellingen te behalen. Een efficiënte en duurzame dienstverlening staat centraal voor CD&V- Rotselaar.

Groen wagenpark met minder verbruik
De technische uitvoeringsdienst zal dit jaar een grote vrachtwagen vervangen door een kleiner, lichter model dan minder verbruikt en minder CO2 uitstoot. Rotselaar en Eandis zetten heel wat proefprojecten op rond groene mobiliteit met elektrische wagens en fietsen. De gemeente kocht ook een elektrische scooter aan voor korte verplaatsingen.

Zuinige gebouwen
In de gemeentelijke scholen werden recent nieuwe stookketels geplaatst met software voor een zuinig verbruik. Deze nieuwe verwarming betekent een aanzienlijke investering van 142 000 euro (Wezemaal) en 257 000 euro (Werchter). Deze noodzakelijke investering garandeert dat onze kinderen in de winter niet in de kou zullen staan. De moderne stookketels zorgen natuurlijk voor een grote besparing op de energiekosten en een pak minder CO2 uitstoot.

De Buitenschoolse Kinderopvang in Werchter werd beter geïsoleerd. Het gebouw kreeg ook een nieuwe trap(hal) en een voordeur met toegangsbeveiliging. De kostprijs hiervoor bedroeg 50 000 euro.

Milieuvriendelijk onderhoud
In de winter biedt pekel een milieuvriendelijk alternatief voor het strooien van zout.
Ook voor het onderhoud van de groenvoorzieningen kiezen we resoluut voor het milieu en vermijden we het gebruik van schadelijke pesticiden.

Minder stroomverbruik
Rotselaar zal de komende jaren aanzienlijk minder stroom verbruiken. In samenwerking met Eandis wordt er momenteel een ‘masterplan openbare verlichting’ uitgewerkt. In sommige straten kan de verlichting op sommige tijdstippen worden gedimd. De veiligheid blijft vanzelfsprekend altijd centraal staan. Ook de vernieuwing van de verlichtingspalen en een ‘actieplan gemeentelijke gebouwen’ zullen voor een sterke daling van het energieverbruik zorgen.