Hanewijkbrug : nieuwe fiets- en wandelbrug geopend in Werchter


donderdag, 5 juli, 2012
Hanewijkbrug : nieuwe fiets- en wandelbrug geopend in Werchter

Nieuwe fiets- en wandelbrug in Werchter goed voor inwoners en Rock Werchterfans.

De nieuwe Hanewijkbrug werd geopend door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits samen met de burgemeester van Rotselaar Dirk Claes.

 

De nieuwe fiets- en wandelbrug over de Dijle geeft de inwoners een verkeersveilige verbinding naar het centrum van Werchter. Dit past ook in een recreatief totaalproject voor Werchter. Het pas geopende RW X, het belevingscentrum rond Rock Werchter, wordt dankzij de nieuwe brug rechtstreeks verbonden met de festivalweide.

 

Totaalproject

 

Naast de plaatsing van de nieuwe Hanewijkbrug, wordt ook het comfort er rond vergroot. De gemeente Rotselaar heeft plannen om het pleintje aan de nieuwe brug ter hoogte van De Tweebruggenstraat mooi in te richten. De naam van dit pleintje verwijst naar de ‘twee bruggen’ over de Dijle, die Werchter altijd heeft gekend. Met de nieuwe fiets- en wandelbrug wordt dus de link gelegd tussen het verleden en de toekomst.

 

Een nieuwe ‘groene parking’ aan Werchter-brug wordt spoedig door de gemeente aangelegd en creëert bijkomende parkeergelegenheid voor inwoners, recreanten, bezoekers, wandelaars en de horeca. Tegelijk zal hiermee ook het centrum voor een groot stuk worden ontlast.

 

Landschapspark, tuin van Werchter

 

Dirk Claes, burgemeester Rotselaar: "Werchter-centrum en RWX is door de nieuwe fiets- en wandelbrug rechtstreeks en verkeersveilig verbonden met rockwei."

 

Het festivalpark zelf zal worden omgebouwd tot een landschapspark. Een mooie, groene plaats die zijn roots als festivallocatie ten volle uitspeelt. En ook buiten het festivalseizoen toeangelijk is voor de inwoners van Werchter en het brede publiek (om te wandelen, fietsen, te genieten van het groen). Ook kleinschalige, locale evenementen zullen er binnenkort kunnen doorgaan.

 

Minister Crevits zal binnenkort ook het jaagpad tussen Hanewijk en Hansbrug op de linkeroever van de Dijle laten vernieuwen en asfalteren. Op die manier ontstaat er een aangename fiets- en wandelroute tussen Diest en Mechelen.

 

Minister Hilde Crevits: “Al te vaak en uit gewoonte gebruiken we de auto, zeker voor korte verplaatsingen. Om iedereen aan te moedigen om meer te fietsen, investeer ik jaarlijks gemiddeld 100 miljoen euro in nieuwe veilige fietsverbindingen. Deze wandel- en fietsbrug zorgt voor een goede verbinding voor de Rock Werchterfans en de inwoners die van de Hanewijk naar Werchter willen gaan. Als ook het jaagpad op de linkeroever van de Dijle wordt vernieuwd, is er een vlotte en veilige fietsverbinding tussen Mechelen en Diest.”

 

De cijfers

 

De brug is 34,5 meter lang en drie meter breed. Het is een stalen brug met betonnen onderbouw. Het totaalgewicht bedraagt ongeveer 25 ton. De stalen bovenbouw werd volledig in het atelier van metaalconstructeur gebouwd en met een kraan ter plaatse gemonteerd. De nieuwe fietsbrug is ingeplant naast de vroegere ophaalbrug die begin jaren ’70 is afgebroken.

 

Projectleider Waterwegen en Zeekanaal NV, en de gemeente Rotselaar deelden de kostprijs van ongeveer 280.000 euro.
De gemeente kon ook rekenen op een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant.

 

 

SUBSIDIES HANEWIJKBRUG

 

Vlaanderen – W&Z

€ 139.813

Provincie Vlaams-Brabant

€ 55.925

Gemeente Rotselaar

€ 83.888 (30% totale kostprijs)

Investering totaal

€ 279.626

Subsidies totaal

€ 195.738