Klaar voor veilige winter


maandag, 28 december, 2015
Klaar voor veilige winter

In Rotselaar staan vier winterploegen klaar en is fors geïnvesteerd in modern strooimateriaal. Zo wordt de dienstverlening bij ijzel en sneeuwval nog versterkt.

“Speerpunten zijn een snelle en permanente inzetbaarheid van de winterdienst voor veilige wegen en een vlotte mobiliteit. Daarbij gaat er extra aandacht naar het openbaar vervoer en het vrijmaken van de fietspaden”, zegt schepen van Openbare Werken Carine Goris.

De gemeente Rotselaar is goed voorbereid op de winterperiode.  Er is een speciale winterploeg aangesteld die permanent - 7/7 en 24/24  - paraat staat om sneeuw en ijzel te bestrijden. Momenteel is er een voorraad van meer dan 50 ton zout in Rotselaar opgeslagen. Via een speciaal contract kunnen we dag en nacht terecht bij onze leveranciers om de voorraden zout aan te vullen.

Het wintermaterieel werd de afgelopen dagen klaargemaakt zodat het operationeel is om op elk moment in te zetten, de werkploegen zijn ingedeeld en de voorraad zout en pekel ligt klaar. Zo kunnen we op zeer korte tijd de voornaamste routes ijs- en sneeuwvrij maken voor de inwoners en voorbijgangers.

Grote verkeersassen en openbaar vervoer prioriteit
De laatste jaren heeft de gemeente Rotselaar fors geïnvesteerd in nieuw materiaal en een sterke dienstverlening. Er wordt gewerkt op basis van een prioriteitenplan zodat de hoofdwegen en gevaarlijke plaatsen eerst worden behandeld. Gelijktijdig worden in de eerste fase ook de circuits van De Lijn, schoolroutes, fietspaden en de stationsomgeving (Wezemaal) aangepakt bij gladheid of sneeuwval.

Modern wagenpark en wintermaterieel
Een eerste ploeg beschikt over een grote vrachtwagen voorzien van een zoutstrooier en sneeuwschep. Deze bedient  de eerste prioritaire ronde om de cruciale hoofdwegen, routes van De Lijn en schoolroutes sneeuw- en ijzelvrij te maken.

Een tractor met strooier start met de wegen op de Heikantberg die moeilijker te bereiken zijn. Deze tractor beschikt tevens over een sneeuwschep zodat  de pleinen en stationsomgeving onmiddellijk sneeuwvrij worden gemaakt. Een tweede tractor wordt onmiddellijk in Werchter ingezet op de hoofdwegen en maakt ook de straten van de Middelberg ijs- en sneeuwvrij.

Pekel en extra ploeg voor fietspaden
Bovendien is er door de gemeente Rotselaar een bijkomende pekelinstallatie aangekocht om de fietspaden te strooien.  Pekel is milieuvriendelijk en ideaal voor het ruimen van fietspaden. Pekel plakt beter waardoor er minder zout in de groene bermen terecht komt.

De gemeentelijke winterpermanentie is  bijkomend versterkt met een vierde ploeg die specifiek  de fietspaden behandelt. Zo kunnen nu ook voor 8 uur ’s ochtends al de belangrijkste fietspaden worden vrijgemaakt.