Op vakantie: Ibiza of Werchter?


donderdag, 1 juli, 2010
Op vakantie: Ibiza of Werchter?

Opiniestuk in De Morgen

Vandaag trekken duizenden festivalgangers onder een brandende zon naar Werchter. Deze kleine deelgemeente - met maar 3000 inwoners - krijgt dan plotsklaps meer dan 120.000 jongeren per dag op vakantie. Ondanks deze reusachtige gedaantewisseling heeft Werchter een ijzersterke reputatie verworven op muzikaal, maar zeker op organisatorisch vlak. Achter de schermen werken honderden mensen al maanden op voorhand aan de voorbereiding van dit wereldbekende evenement.
 
Door de jaren heen heeft Rock Werchter een ware metamorfose ondergaan. Het ‘beste festival ter wereld’ speelt nu een unieke voortrekkersrol op het internationale festivalforum. Als burgemeester heb ik van op de eerste rij kunnen zien hoe alles door de jaren heen sterk is geëvolueerd. De overgang naar een meerdaags evenement past natuurlijk in de tijdsgeest dat alles grootser en mega moet zijn. Tel daarbij nog twee reusachtige podiums met de allernieuwste klank- en lichtsnufjes en een topaffiche die jaarlijks het kruim van de internationale muziekscene naar Werchter brengt. Ook de campings, vroeger enkel opgericht voor functioneel gebruik, doen nu een kleine week dienst als openlucht vakantiepark.
 
Iedereen die er ooit is geweest, is het er roerend over eens: Rock Werchter moet je toch minstens éénmaal in je leven hebben meegemaakt. Het is haast een moderne versie van de bedevaart geworden. De anekdotes worden jaarlijks weer opgehaald en met nostalgie aan de eigen kinderen, die misschien zelfs op de magische wei zijn verwekt, doorverteld.
 
Het hedendaagse Werchter-concept blijkt trouwens een regelrechte succesformule. Duizenden jongeren komen van overal afgezakt om er hun jaarlijks hoogtepunt te beleven. Voor het tweede jaar op rij zijn àlle tickets voor het ganse festival reeds weken op voorhand uitverkocht. Het spektakel van muziek, zon, ambiance en chillen aan het begin van de zomervakantie zorgt voor een unieke mix die Werchter net zo aantrekkelijk maakt.
 
De laatste vijftien jaar is de beleving van het festival wel sterk veranderd. Het gevoel ‘erbij te zijn’ is voor deze generatie jongeren van het grootste belang. De mensen komen niet langer alleen voor de muziek, maar voor het totaalpakket dat Werchter biedt op vlak van entertainment en vakantiebelevenis.
 
De organisatie heeft daarnaast ook de immense verantwoordelijkheid om de veiligheid op en rond het festivalterrein te garanderen. We constateren gelukkig dat er zich jaar na jaar steeds minder incidenten voordoen. Door de jarenlange ervaring bestaat er een grote expertise over de aanpak van mega-events en ook de samenwerking tussen alle betrokken veiligheids- en hulpverleningsdiensten is optimaal. Natuurlijk trok het festival in zijn eerste jaren ook een totaal ander publiek aan en was er maar één enkele festivaldag. Daardoor moest iedereen zich op korte tijd volledig laten gaan. Enkele uurtjes later was het immers alweer voorbij. Voor de veiligheidsdiensten was het toen veel moeilijker was om alles in goede banen te leiden. Een vierdaags festival zorgt natuurlijk ook wel voor bijkomende hinder voor de omwonenden, maar via tal van begeleidende maatregelen willen we de draagkracht van de buurt niet overschrijden.
 
De evolutie naar een meerdaags festival zorgt dus voor een totaal andere ingesteldheid van de festivalganger. De sfeer is veel rustiger en gemoedelijker, want men moet natuurlijk de vier dagen doorkomen. Natuurlijk speelt ook de veranderde aard van de jeugd hierbij een rol. De spelregels van het festival worden spontaan nageleefd. De enkele uitzonderingen die de gemoedelijke sfeer proberen te verstoren, kunnen meteen rekenen op publieke afkeuring. We merken echt dat jongeren heel verantwoord omspringen met hun vrijheid. En daar spelen we als organisatie ook graag op in.
 
Zo wordt er weer gewoon pilsbier getapt in plaats van het gebruikelijke alcoholarme festivalpintje. Sinds vorig jaar staat er ook geen enkel veiligheidshek meer in het Werchterse dorpscentrum. Daarnaast levert iedereen sterke inspanningen om er ook een milieuvriendelijk festival van te maken. Succesvolle voorbeelden, die nu bovendien ook elders navolging krijgen, zijn het all-inticket voor het openbaar vervoer, de afvalrecyclage op de campings en de inzamelrace voor plastic drankbekertjes.


De organisatie neemt dus zelf het initiatief om zoveel mogelijk proactief in te spelen op nieuwe tendensen. Net daarom is het spijtig dat er maar zelden rekening wordt gehouden met onze jarenlang opgebouwde ervaring. Integendeel, de festivalorganisatie en de vele vrijwilligers worden geconfronteerd met een overvloed aan regels die hun klakkeloos worden opgelegd. Rock Werchter is als grootste festival van  het land trouwens een veelgebruikte testcase. Ik pleit dan ook voor heldere regels die vooraf goed worden overlegd zodat ze in de praktijk ook echt haalbaar zijn.
 
Ik verblijf de komende vier dagen en nachten alvast permanent op het festivalterrein. Mijn mobilhome staat net achter het grote hoofdpodium. Werchter is meer dan ooit klaar voor de duizenden jongeren die er hun welverdiende vakantie, lekker dichtbij, kunnen inzetten!
 

 

Dirk Claes,
burgemeester