Rotselaar Fair Trade-gemeente


donderdag, 29 september, 2016
Rotselaar Fair Trade-gemeente

Tijdens het Fair Trade-ontbijt werden Lucia Wouters en Hilde Van Laer gehuldigd voor hun jarenlange sociale inzet als schepen, de opbrengst van het ontbijt gaat naar een ontwikkelingsproject voor straatkinderen in Congo.

Het Fair Trade-ontbijt met Rotselaar kermis was alweer een groot succes.  Het initiatief van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) trekt jaarlijks heel wat enthousiaste, hongerige inwoners. Het ontbijt combineert het duurzame en milieubewuste Fair Trade-idee met de concrete steun aan een ontwikkelingsproject.

Faire Trade-ambassadeurs
De GROS reikte er ook een speciale ambassadeurs-ster uit aan wie zich, de afgelopen jaren, als schepen actief inzette voor Fair Trade. Voor CD&V mochten Lucia Wouters en Hilde Van Laer deze bijzondere prijs in ontvangst nemen. De prijs werd hen overhandigd door schepen van Sociale Zaken Gert Heylen.

Fair Trade in Rotselaar: bewuste beleidskeuze
Tijdens hun engagement als schepen hebben Hilde en Lucia beiden sterk hun stempel gedrukt op het beleid. Nog steeds zijn ze in onze gemeente sterk geëngageerd binnen deze sociale beweging voor de uitbouw van een eerlijke en rechtvaardige wereld.

Hilde Van Laer sensibiliseerde de hele gemeenteraad voor de belangrijke principes van eerlijke handel en ontwikkelingssamenwerking.  Met steun van de Gemeenteraad vroeg ze de officiële Fair Trade-erkenning aan.

Lucia Wouters behaalde vervolgens met de gemeente Rotselaar het Fair Trade-label en betrok heel wat partners (scholen, handelaars, bedrijven, …) bij een vernieuwend Noord-Zuid-beleid.  Er werden hierdoor heel wat geslaagde initiatieven genomen, onder meer de actie Koffie Stop en het succesvolle Fair Trade-ontbijt.

Fair trade: eerlijke handel voor alle boeren
Wat ónze boeren hier kunnen telen, kopen we best bij hen aan. Het bewust kopen van lokale en seizoensgebonden producten zijn heel belangrijk voor Fair Trade.

Producten die in Zuiderse landen groeien, kopen we natuurlijk aan eerlijke voorwaarden.
Een correcte prijs voor landbouw met respect voor mens en natuur. Zodat de boeren in het Zuiden ook de kans krijgen om verder te kijken dan de dag van morgen.

Zo kan dat: appelsap van hier en sinaasappelsap van ginder, brood met Fair Trade-rozijntjes, fruit van bij ónze fruittelers, streekconfituur naast eerlijke exotische confituur, plaatselijke honing, een omelet van Vlaamse eieren en een kop koffie of chocomelk met het Fair-Trade-keurmerk…

Want eerlijk duurt het langst!
De opbrengst van het jaarlijkse ontbijt schenkt de GROS weg. In onze gemeente zijn een 8-tal werkgroepen actief voor projecten in de armste landen. Om de beurt krijgen ze de opbrengst van het kermisontbijt.

‘Omdat elk kind een thuis verdient’ is het motto van de editie 2016. De winst gaat naar de opvang van straatkinderen in Lubumbashi in Congo.
Meer info over dit sociale project vind je in bijlage!

Documenten