Verkeersweek in Rotselaarse scholen


woensdag, 17 mei, 2017
Verkeersweek in Rotselaarse scholen

"De Rotselaarse Verkeersweek zet dit jaar extra op in op échte verkeerslessen die aansluiten bij de leefwereld van onze kinderen in levensechte situaties" vertelt schepen van Mobiliteit Carine Goris.

Hiervoor koopt VBS De Klinker onder meer camera’s aan. Op die manier kunnen leerlingen hun eigen vekeersgedrag samen opnieuw bekijken en ervan leren! Het doel van de school is om de verkeerslessen interactiever te maken en dichter te laten aansluiten bij de leefwereld van de kinderen.

Via het Dokter Mobiproject van de provincie Vlaams-Brabant werd 80% (of 3.938 euro) van de aankoopkosten gesubsidieerd. Voor de overige 20% zorgde de ouderraad van de Klinker.

Kritische kijk op verkeersgedrag
Voor de lagere school werden twee GoPro actiecamera’s aangekocht, inclusief verschillende statieven en bevestigingsmogelijkheden. De camera’s worden gebruikt bij uitstappen te voet en met de fiets.

De eerste leerling filmt het parcours en de laatste leerling filmt het verkeersgedrag van de groep. Door nadien de beelden te bekijken en te bespreken, ontwikkelen de kinderen een kritische kijk op hun eigen verkeersgedrag en dat van andere weggebruikers.

De kleuters kregen nieuwe loop- en trapfietsen (in totaal 24) en een aantal verkeersborden en verkeerslichten om een eigen verkeersparcours aan te leggen. Zo kunnen ze volop oefenen en leren ze de belangrijkste verkeersregels kennen.

Oefenen in verkeersvrije straten
"Tijdens deze Rotselaarse Verkeersweek worden deze nieuwe materialen ingezet tijdens de fietsvaardigheidstraining. De gemeente Rotselaar maakt tijdens straten verkeersvrij in de omgeving van de scholen, zodat de leerlingen er volop kunnen oefenen op een mooi fietsparcours in een veilige, verkeersarme omgeving" aldus CD&V-schepen van Mobiliteit Carine Goris.